С едно наум за недоказаните обвинения

Уиски с марката Mister Burdon, произведено в България, е причинило отравяне на руските туристи в Турция, част от които починаха през май тази година. Това твърди в свое разследване руската медия "Комсомолская правда". Според изданието върху етикетите на бутилките с алкохол менте, който се предполага, че е причинил смъртта на туристите, пише "Произведено в България с разрешение на Министерството на земеделието щ Е".  Проверката на в. "Пари" обаче показа, че в България, от една страна, няма регистриран такъв продукт и такава марка, а от друга - Министерството на земеделието и храните въобще не е органът, който се грижи за регистрацията, лицензирането и контрола на високоалкохолните напитки. За това е отговорно икономическото ведомство.


Прибързано


В министерство на икономиката бяха категорични, че производство на алкохол менте в България няма от много време. "Този епизод е от години зад гърба ни. Европейските закони за това са изключително строги, както и контролът. Шансът подобен продукт да е произведен в България е нищожен", коментираха от ведомството. Тъй като очевидно се касае за продукт менте, реално на етикета му може да бъде поставен какъвто и да е надпис, който да подведе потребителя. Не е задължително дори той да бъде произведен в България. Още повече че производителят явно не е наясно, че не Министерството на земеделието и храните, а това на икономиката издава този вид разрешителни. Тъй като разследването е проведено от журналисти, а не от официални структури, в министерството на икономиката не е постъпвало и официално запитване от руска или турска страна.




Нащрек


Макар и ведомствата у нас да са убедени, че в случая става дума за прибързани заключения на руската медия и в България отровен алкохол не се произвежда от години, все пак явлението нелегален алкохол и по българските курорти не е дотам непознато. За щастие регистрирани фатални случаи няма, но внезапните проверки по хотели на Черноморието често откриват наливен алкохол в туби без име, бандерол и т.н., особено в хотелите, работещи на принципа на "ол инклузив". Понякога изгодните оферти в тези обекти са за сметка на качеството, а проверките на Агенцията за безопасност на храните (БАХБ) това лято показаха немалко нередности. Ето защо в момента се обмисля вариант тези обекти да получават лицензи - един вид "хранителна категоризация" от БАХБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK