ВАС потвърди отказа на ЦИК да регистрира Али Юзеиров за президентските избори

Върховният административен съд потвърди отказа на ЦИК да регистрира за президентските избори Атанас Йорданов (Али Юзеиров), съобщава БТА. Йорданов подаде документи в ЦИК, заедно с кандидата за вицепрезидент Муса Алиев Хюсейнов. Решението на съда е окончателно, така че той няма да има право да се яви на изборите на 23 октомври.


Атанас Йорданов и Хюсейнов подадоха заявление за регистрация на инициативен комитет от 28 лица. ЦИК обаче установи несъответствие в имената на двама от подписалите се. Представен е бил нов протокол. Така документите стават общо два и в тях фигурират общо 28 човека. Централната избирателна комисия е приела, че представените два протокола не могат да се приемат за единен документ. Затова ЦИК счита, че към заявлението за регистрация не е представено решение за създаване на инициативен комитет, подписано от не по-малко от 21 избиратели.


Съдът приема, че не е представено решение за създаване на инициативен комитет, подписано от всички лица, подали заявление за регистрация. Вземането на такова решение "на части" от ограничен брой учредители от заявените 28 лица не удостоверяват вземането на решение едновременно от всички учредители, пише в мотивите си Върховният съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK