Руски анализатори не очакват сериозно понижение на цените от "Лукойл"

Според в. "Ведомости" България се опитва да установи контрол върху пазара и да понижи цените, но това няма как да стане, тъй като в Европа маржът в нефтопреработването е нулевОще през 2009 г. са започнали данъчните проверки на "Лукойл", коментира руският в. "Ведомости", цитирайки висш митнически служител от България. Изданието посочва, че от 12 юли 2011 г. е започнало специално разследване, което ще продължи 3 месеца и в което участват около 200 души.


"Ведомости" припомня коментарите на шефа на митниците Ваньо Танов от миналата седмица, че през последните две години "Лукойл" не е внесъл в бюджета нито една стотинка. Танов заяви преди дни, че акцизът и ДДС се плащат от потребителите, а петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим" отчита  загуби. Шефът на Агенция "Митници" каза, че в момента се проверява, дали цялата печалба не се акумулира в регистрираното в Швейцария дъщерно дружество на "Лукойл" - "Литаско България ". "Литаско" е междинна фирма, регистрирана в Швейцария, която определя цената и на суровия петрол и на изнасяния готов продукт и е възможно печалбите да се акумулират в нея, а "Лукойл" да отчита загуби, коментира Танов.


Описаната от Танов схема на теория би могла да помогне за намаляване на данъчната основа в България, но е малко вероятно "Лукойл" да използва незаконни методи, цитира в. "Ведомости" управляващия партньор в Hogan Lovells Оксана Балаян. Според руският анализатор Андрей Полишчук, данъчните претенции са част от конфликта между българските власти и руската компания. По думите му България се опитва да установи контрол върху пазара на петролни продукти и да накара производителите да понижат цените. "Това обаче е трудно, тъй като в страната има само една рафинерия", допълва анализаторът. Според него обаче "Лукойл" няма да може силно да намали цените, тъй като в Европа маржът в нефтопреработването на практика е нулев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK