Райфайзенбанк: Ръстът на БВП през 2012 г. ще е 2.5%

Райфайзенбанк понижи прогнозата си за растежа на БВП на България през 2012 г. от 4% на 2.5%. Действието на анализаторския екип на банката е продиктувано от сътресенията на финансовите пазари и многобройните сигнали за забавяне на големите световни икономики. Няколко дни по-рано и Райфайзен Банк Интернешънъл понижи чувствително прогнозата си за растежа в еврозоната през 2012 г от 1.7% на 1.1%.


Според експертите от банката по-ниското потребителско търсене в страните, които са основни търговски партньори на България, ще се отрази на износа и на притока на средства към страната. Очакванията са и за отслабване на преките чуждестранни инвестиции. 


Ефектите върху икономиката на България ще бъдат усетени с известно закъснение от поне едно тримесечие, тъй като бизнесът ще продължи да изпълнява поръчки, направени до средата на тази година, смятат от Райфаайзенбанк. Поради това прогнозният темп на нарастване на БВП за 2011 г. не е променен и остава също 2.5%.


През 2012 г. възстановяването на българската икономика в общи линии ще повтаря динамиката, наблюдавана и през настоящата година. Потреблението се очаква да нарасне с малко над 1%, инвестициите – с 3.5%, а нарастването на износа ще се забави до скромните на фона на наблюдаваните до момента темпове -  3.6% на годишна база.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK