Над 8000 подписи срещу проучването и добива на шистов газ в страната

Над 8400 подписи срещу проучването и  добива на шистов газ в Североизточна България са събрани до момента, съобщи днес във Варна Веско Димов, който е председател на инициативния комитет от Нови пазар срещу проучването и добива на шистов газ. Той връчи  част от събраните подписи на бившия евродепутат Душана Здравкова, която ще съдейства за внасянето им в комисията по петиции в Европейския парламент, съобщава БТА. Събирането на подписи ще продължи до 10 септември, като желаещите да подкрепят петицията могат да го направят и онлайн.  


Според Здравкова основният проблем е, че хората не знаят какво се предприема и колко е опасно. Тя обясни, че с каквото и решение да излезе комисията по петиции, то няма задължителен характер. Веско Димов коментира, че ако общинските съвети в съседните общини приемат решение за мораториум върху проучването и добива на шистов газ, както това е станало в Нови пазар, правителството би трябвало да се съобрази с тях. Той допълни, че като крайна мярка хората са готови да направят жива верига и да не допуснат започването на такива проучвания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK