Няма да има нова рецесия в САЩ, твърдят икономисти

Нова рецесия в САЩ е малко вероятна през идните 12 месеца, но не се очаква и съществено подобрение в състоянието на американската икономика, сочи проучване на агенция Асошиейтед прес, цитирано от БТА. Анкетираните водещи икономисти твърдят, че високата безработица и слабите потребителски разходи ще дърпат назад икономиката през 2012 г. Тяхното черногледство идва в момент, когато дълговата криза в Европа заплашва да зарази световната финансова система. Мрачната оценка също така съвпада с годишна икономическа конференция по-късно тази седмица в Джаксън Хоул, щата Уайоминг, и със спекулациите за това дали председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Бен Бърнанке ще представи на този форум нови мерки за подпомагане на икономиката, отбелязва АП.


Опасенията, че се задава нова рецесия и че европейската криза ще се разрасне тласнаха надолу с близо 15% котировките на акциите в САЩ през изминалия месец. Икономистите посочват, че Голямата рецесия е свършила през юни 2009 г. Всеки ден, в който фондовият пазар потъва, "е още един пирон в ковчега на възстановяването (на икономиката)", коментира Бет Ан Бовино, старши икономист в Standard and Poor's. "Твърдях, че това е възстановяване на половин скорост; сега вече е възстановяване на четвърт скорост", отбелязва Бовино. Тя е сред 43-мата частни, корпоративни и научни икономисти, анкетирани този месец от АП. Като цяло те са по-обезнадеждени, отколкото преди осем седмици.


Сред заключенията от изследването са:


- Вероятността от рецесия през следващите 12 месеца е 26%. През юни икономистите оцениха вероятността на 15%.- Икономиката ще нарасне с годишен темп от 2% през тримесечието юли – септември и с 2.2% от октомври до декември.- Слабото потребителското харчене излага на голям риск икономиката.- Безработицата ще приключи годината на равнище от 9%, а в края на 2012 г. ще бъде 8.5%.- Усилията на УФР да поддържа лихвените проценти рекордно ниско може да не успеят да стимулират растежа или да намалят безработицата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK