ВАС освободи акциите на "Енергони" за търговия

Компанията има оценка от 1.69 млрд. лв. и най-голямата на борсатаВърховният административен съд окончателно отмени забраната акциите на "Енергони" да се търгуват на Българската фондова борса. Петчленен състав на съда е потвърдил взетото на по-долна инстанция на ВАС решение от 9 август, което беше обжалвано от Комисията за финансов надзор. Така акциите на компанията са вече свободни за търговия, а с цена от 3 лв. за брой компанията има пазарна капитализация от близо 1.7 млрд. лв. и най-голямата компания на БФБ.


С определението се премахва принудителната мярка, която в края на април 2010 г. тогавашният заместник-председател на КФН Ралица Агайн наложи на Българската фондова борса за спиране на търговията. Мярката трябваше да важи, докато борсата не получи от КФН уведомление, че независимият одит, назначен от надзора, е приключил с одиторско мнение без забележки или до представянето на коригирани финансови отчети от страна на "Енергони "в съответствие с одиторското мнение. Независимият одит, извършен от "Ърнст и Янг Одит" ООД, обаче приключи с отказ за изразяване на мнение от страна на одитора поради невъзможност да получи достатъчни и уместни одиторски доказателства, които да послужат за база за изразяване на одиторско мнение. Така забраната за търговия остана в сила. Мярката задължаваше борсата да не допуска до търговия емисия акции от увеличението на капитала на "Енергони" на стойност 547 млн. лв.
Повече по темата в утрешния брой на в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK