До 12 хил. т мед се произвеждат годишно в България

Основен проблем на пазара е липсата на култура за потребяване на пчелни продуктиМежду 8 и 12 хил. т мед се произвеждат годишно в България. Колкото по-благоприятен е климата през съответната година, толкова по-големи са и количествата. Това съобщиха от пчеларското сдружение "Родопикаселект", които са организатори на "Национална седмица на българските пчелни продукти". В момента средната цена на килограм мед е 3.40 лв.


В България липсват познания за пчелните продукти и най-вече прополиса и пчелното млечице, които са по-скъпи и по-непознати като свойства, коментират от сдружението. Липсата на потребление води и до по-ограничено производство. Според сдружението дори самата консумация на мед, който е най-известния и достъпен пчелен продукт, е на доста ниско ниво в България в сравнение с чуждите пазари. Младен Котларски, почетен председател на Асоциацията на пчеларите – професионалисти, сравни нашето потребление с това на Германия. Според него там се консумира 12 пъти повече мед на глава на населението, отколкото у нас. Германия е и основният пазар, за който българската продукция се изнася. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK