Плевнелиев: Пречиствателни станции ще има, когато имаме и точни данни за туристите

Пречиствателни станции по морските курорти ще бъдат изградени тогава, когато имам точни цифри за броя на жителите и туристите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след заседание на кабинета. Според него сами при това условие може да се да се предвиди конкретния капацитет  на пречиствателната станция и да се изработи точен инвестиционен проект.


Плевнелиев допълни, че сега сред най-честите проблеми са тези в курорите в Созопол, Слънчев бряг, Равда, Несебър и Свети Влас, както и Златни пясъци. Сега обаче общините, към които принадлежат не подават некоректна информация, така че не се знае броя на туристите и съответно от каква пречиствателна станция се нуждае мястото. Например според Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в Созопол има 2000 легла. Според градската община обаче те са 80 хил.


"Трябва да разберем колко туристи и колко легла има, а не когато трябва да плащат туристически такси да казват, че леглата са 2 хил., а когато трябва да се произведе скъпа пречиствателна станция и имат нужда от пари, леглата да става т 80 хил.", коментира Плевнелиев. Докато няма точно цифри, няма да решим проблема на тези места, допълни той.
По думите на министъра данните ще се събират от три места. Първо, това са общините, които трябва да обяснят колко са жителите през зимата и колко през лятото. Второто място е МИЕТ, което ще подаде данни за броя на леглата. Третият източник на информация ще е НСИ. Плевнелиев допълни още, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) има свои изчисления, които са направени на база данни от ВиК дружествата, които обясняват колко вода се консумира през зимата и лятото.


Правителството се ангажира до края на май следващата година да е направена първата стъпка, за да не се изливат отпадните води директно в морето. За целта ще бъде направена дълбоководна защита чрез заустване на тръби. Това ще струва 15-20 млн. лв. Вторият етап обаче – изграждането на пречиствателната станция ще е едва, когато министерството има точни цифри на базата на които да се направят изчисления.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK