За трансплантации в чужбина ще се заплащат до 180 хил. лв. годишно на дете

Децата, които се нуждаят от трансплантация в чужбина, ще получават до 180 хил. лв. годишно от Фонда за лечение на деца. Това реши кабинетът на първото си заседание след отпуската. По този начин децата, които се нуждаят от трансплантация ще могат да се възползват от пълния размер  на финансирането за година, което дава фондът. Така се премахва и ограничението финансирането от Фонда за трансплантации в чужбина да е равно на трикратния размер на стойността им в България, съобщи правителствената информационна служба.Досега заради изискването при някои видове трансплантации, като бъбречните например, заплащането да е равно на трикратния размер на стойността им в България, не даваше възможност да се достигне до определения таван за финансиране от фонда.


По думите на здравния министър Стефан Константинов благодарение на промяната повече деца ще могат да се възползват от финансиране от страна на държавата. Той допълни, че досега никое дете не е получавало отказ по финансови причини. Отказ е правен по медицински причини, когато е преценено, че въпросното лечение може да се извърши в България.


Повече по темата в утрешния борй на в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK