Най-скъпата жп линия в света ще е 26 км и ще струва 8 млрд. USD

Най-скъпата железопътна линия за високоскоростни влакове в света се строи в Хонконг. Един километър от изграждането й ще струва над 300 млн. USD, предава БТА, цитирайки ИТАР-ТАСС. Общо 26 км ще е дължината на рекордно скъпата жп линия, която ще свързва Западен Коулун и китайския мегаполис Шънчжън. С високоскоростния влак, който пътува по него, разстоянието ще се взима за 14 минути. Общата стойност на  цялата линия ще излезе 8 млрд. USD.


Причина за високата цена на  железопътната линия се крие в маршрута, който почти изяло ще е под земята и в тунели. Дори последната гара в Коулун ще е подземна. За изграждането на линията ще трябва да бъдат изкопани 4.5 млн кубични метра пръст. Линията не може да бъде прокарана на повърхността, тъй като Хонконг е много плътно застроен и няма възможност за изграждането на гара и линии към нея без да бъдат разрушени други сгради.


Новата линия ще бъде ползвана от 240 хил. пътници всеки ден. Тя ще съкрати пътуването между Хонконг и Шанхай от сегашните 20 часа на 8 часа, а до Пекин от 24 часа на 10 часа. Очаква се линията да бъде завършена през 2015 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK