С 14-15 млн. лв. се правят основни ремонти в 19 училища и в 37 детски градини в столицата

С 14-15 млн. лв. сега се извършват основни ремонти в 19 училища и в 37 детски градини в София, като около 6.5 млн. лв. са от общинския приватизационен фонд. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, след като провери как се осъществяват ремонтните дейности в сградата на Първа английска езикова гимназия в София. По думите й за първи път през тази година за ремонтите ще се използват и европейски средства. По проект за подобряване на енергийната ефективност са включени девет училища в София.


Общото финансиране на проекта е близо 8.5 млн. лв., от които 4.97 млн. лв. е съфинансирането от европейския фонд за регионално развитие, а 3.5 млн. лв. е приносът на Столичната община (СО). Проектът за подобряване на енергийната ефективност в тези девет столични училища ще продължи две години, каза Фандъкова. Тя отбеляза, че според експерти, след санирането на учебните сгради, разходите на училищата за отопление и за електроенергия се намаляват от 20 до 50%.От 2006 г. досега Столичната община е отделила за инвестиции в образованието и в образователната инфраструктура около 69 млн. лв., припомни столичният кмет.


По думите на Фандъкова освен енергийната ефективност, друг приоритет на СО в са "училищните тоалетни и вече около 110 училища и детски градини в София са с изцяло ремонтирани санитарни възли". Към момента СО е подменила дограмата на 70 детските градини в София и на 75% от столичните училища. С делегираните си бюджети много директори на училища започнаха да правят текущите си ремонти и вече много училищни сгради в София са в изключително добро състояние, коментира Фандъкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK