Правителството предлага промени в Закона за кредитните институции

Целта е да се въведе новата европейска институционална рамка на банковия и финансов надзор Правителството предлага промени в Закона за кредитните институции, за да го синхронизира с европейското законодателство за институционалната рамка на банковия и финансовия надзор, съобщи БТА, цитирайки пресслужбата на кабинета. Новите норми са в няколко директиви, свързани с правомощията на 3 европейски надзорни органа – Европейски банков орган, Европейски орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване и Европейски орган за ценни книжа и пазари, които са част от Европейска система за финансов надзор (ЕСФН).


Съгласно европейското законодателство, всеки един от трите надзорни органа може да издава решения с правнообвързващ ефект спрямо компетентните органи в отделните държави-членки за осигуряване спазването на европейските регулации. Те ще могат и да издават решения по спорове между компетентните органи и при възникване на кризисна ситуация на ниво ЕС. В действията на компетентните органи в отделните държави-членки, в законопроекта на правителството е предвидена възможност БНБ да сезира Европейския банков орган. Това става в случаите, когато съответните компетентни органи не й сътрудничат при осъществяване на надзор на консолидирана основа и когато не може да бъде постигнато съвместно решение между компетентните органи по въпроси, свързани с надзора върху банкови групи и финансови холдинги, които осъществяват дейност в няколко държави-членки.


Промените предвиждат да бъде създаден Европейски съвет за системен риск и Съвместен комитет на европейските надзорни органи. Поради тази причина в проекта са включени разпоредби, които да осигурят сътрудничеството и да позволят своевременна обмяна на информация между тях и БНБ за осъществяване на възложените им функции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK