Коментар: Изненада - президент на благоустройството

Почти всички кандидати вече са ясни. Партиите активно се подготвят за изборите на 23 октомври. ГЕРБ обяви, че ще представи кандидат-президента си на 4 септември. Оправдание за забавянето на кандидатурата сега е ремонт на партийния офис. Първоначално се отричаше всяко предположение за име на кандидата, а сега се отговаря със заобикалки.


В последните дни името на Росен Плевнелиев все по-често се появява в новините. Той стана редовен посетител на събития, без присъствието му да е необходимо. Миналата седмица обяви, че не е специалист пътищар, а мениджър. Оказа се, че освен това трябва да разбира и от костенурки и защитени видове заради изграждането на магистрала "Струма". Във вторник пътува със столичния кмет Йорданка Фандъкова в тролей, за да наблюдава подписването на договор за интегриран градски транспорт в София. Вчера обяви, че правителството се ангажира до края на май следващата година да започне борбата срещу изливане на отпадните води директно в морето, без да е министър на околната среда. А днес ще направи първа копка на лот 5 Път т-7 Силистра - Шумен.


Съвсем очевидно е вече, че министърът на регионалното развитие и благоустройството е кандидатурата за президент на ГЕРБ. Все по-често и все по за дълго му се налага да се представя пред медиите и да им благодари, че не се занимават със семейството му. В това, разбира се, няма нищо лошо. И другите кандидат-президенти се появяват в медиите, говорят за планове, поставят билбордове. И все пак има съществена разлика - имената им са публично обявени. Дори Светльо Витков от "Хиподил" беше публично издигнат за кандидат. Не разбирам какво цели ГЕРБ с официалното скриване на своето предложение. Бъдещите гласоподаватели не са чак толкова глупави. Усеща се накъде вее вятърът в медиите - Плевнелиев има най-висок рейтинг сред представителите на партията и освен това от началото на управлението си не е бил замесен в шумни скандали. Нека тогава да обявят името му, за да стане и официално част от предизборната игра, и нека излезе в отпуск. Ако целта е да се предизвика изненада - вече е късно. Нека спрат да измъчват Плевнелиев с необходимостта да мисли за всичко и да разбира от всичко. И за ГЕРБ ще е по-добре да играят по правилата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK