Ах, тези проекти

Ах, тези проекти

©Всяко следващото място, на което си организирам интервю, е по-сложно за проникване от предишното. В уречения ден и час заставам пред охраната в една от сградите на UniCredit Bulbank, рецитирам вътрешния телефон на Йордан Стоянов, получавам пропуск и потеглям към петия етаж.Той е концептуално оцветен в лилаво (всеки етаж е различен) и леко травмира психиката ми, но когато се разполагаме в обширна конферентна зала, обемът надделява над цвета и влизам в релси, за да чуя и да споделя историята на младия мениджър.


Началото


Пътят на Йордан логично започва с образованието му. Категоричен е, че не желае да обвързва името си с нито едно от двете висши учебни заведения, на които е посветил обучението си досега. В историята му не съществува разграничаване между местното и чуждестранното обучение, разочарован е еднакво и от двете. Сега е в напреднал стадий на кандидатстване за MBA програма.Професионалната си кариера започва в рекламна агенция. Там прекарва пет години. Първо е промоутър, после е супервайзър, а накрая е отговорен за цялата промоутърска мрежа. Впоследствие започва да участва и в създаването на кампаниите за ключовите клиенти на фирмата.През 2005 г. решава, че му е нужно ново начало. В UniCredit Bulbank се отваря интересна позиция за асистент проекти. "Работата беше много, обаче проектът беше много интересен." Става дума за първото голямо банково сливане в България - между HVB Bank Biochim и "Хеброс Банк". Йордан започва работа в екипа, който да управлява този процес. "Беше много интересно и изключително стресово да премина от средата на креативност и свободно комуникиране към цяла нова и сложна система, която в крайна сметка започнах много да ценя и да харесвам."
От креативния хаос към корпорацията
Понеже е първият назначен в проектовия отдел, за около година Йордан става негов ръководител. Тогава той е на 26 години. След това идва и второ сливане, вече на европейско ниво. Италианска банка изкупува HVB Group и започват сливания във всички страни. В България е още по-сложно, защото вече става дума за сливане на три банки. Работата отново е много и освен технически и правен аспект има много управленски тънкости. По време на сливането Йордан координира 27 ИТ проекта. В тази сфера е по-голямата част от работата по време на сливането.В нея е съсредоточен и най-големият риск. Тогава Йордан трябва да проектира и успешно да приложи прехвърлянето на всички данни от системите на трите банки и структурите им в чужбина в новата система. Проектът включва над 300 участници от всичките бизнес и оперативни подразделения.Когато този критичен проект приключва, банката обособява звено за проектово управление и Йордан е негов проектов мениджър. Основен проект след интеграцията на трите банки е оптимизирането на работния процес и управлението на документацията, което води до съществени съкращения на разходите и намаляване на обема й.   "Като участник в предишните проекти натрупах доста ясна представа за всички функции на банката и за мен нищо друго не беше толкова интересно. Не ми се занимаваше нито с бизнес, нито с кредитиране."Работата по проектите отново изисква креативност, но преходът от рекламата към банките Йордан определя като "жесток културен шок". Работата в новата среда го научава, че най-важното, което всеки професионалист, банков служител или просто родител трябва да притежава, е отговорността. "Независимо от другите качества думата ти трябва да тежи и ангажиментите ти трябва да бъдат преценени. Недостатък на хората в България е, че не сме отговорни."По-голямото предизвикателство за него обаче е да промени мисленето на хората в цялата компания. "Трябваше да научим близо 4000 служители, че има и друг начин на работа освен чисто функционалния и линеен, а именно проектният." Работата на банката изисква комбинация от двата подхода, което налага и служителите да го осъзнаят. "Хората не са свикнали да излизат от обувките си и да вършат нещо, което не присъства в длъжностната характеристика, която са подписали." В края на процеса персоналът е разширил способностите си, а отделът на Йордан чрез своите редовни обучения си осигурява "по-удобни и по-подходящи" сътрудници сред служителите на фирмата.Въпреки повсеместното мнение, че банките са тромави и идеите трудно намират реализация в тях, Йордан е категоричен, че проблемът далеч не е в корпоративната им среда. "Когато работиш във финансова институция, 150 регулатора следят твоя бизнес, защото не продаваш зеленчуци, а търгуваш с нещо ликвидно и чувствително като парите." Според него не банката като институция ограничава, а правните и регулативните норми. "Добрите идеи се търсят и се оценяват."


Ах, този джаз
Апликационната форма на Йордан е първата, в която сред хобитата присъства музиката, в частност джазът. "Не само съм фен, ами съм и участвал в организирането на популярния джаз фестивал в Банско", споделя той. Радостта ми, че ще задълбая в темата, обаче е краткотрайна, след като чувам думите: "Допреди да се роди дъщеря ми, имах много странични интереси."Въпреки предишното изречение Йордан все още спортува шест дни в седмицата. Тренирал е плуване, футбол, бокс, баскетбол, волейбол. Сега играе тенис, обикаля планините."Спортът е единственият начин да се почувстваш жив." Обича и моторите, но има ли мотор? Имал е, преди дъщеря му да се роди. Наскоро си е купил кайт. Обещава да си купи и нов мотор, този път кросов. Обещава и да възвърне поне част от страничните си интереси. Дано да го направи, иначе ще затвърди клишето, че банковите служители са скучни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK