Ерата Стив Джобс

Докато в професионален план създателят на Гений, бунтар, лидер, революционер... Това са само част от определенията за Стив Джобс. Той е човекът, който направи Apple световен лидер в сферата на технологиите. Той е човекът, който вдъхновява хиляди хора по света с бизнес подхода си. А понякога той е и просто човекът с неизменните дънки, черна блуза и бели маратонки. И новина та, че вече няма да е изпълнителен директор на Apple , съвсем не означава, че ерата Стив Джобс може да бъде забравена.


Началото на историята


Стив Джобс е роден през февруари 1954 г. в Централна Калифорния. Биологичната му майка му е американка, а баща му - сириец. Джобс е даден за осиновяване само седмица след като е роден. Условие на биологичната му майка е новите родители на момчето да имат висше образование. Тя намира такива, но в последния момент те се отказват и той е даден на семейство от работническата класа ( виж видео клипа ). Семейството на основателя на Apple живее в Силициевата долина, която през детството на Джобс започва да се развива като технологичен център. Бъдещият лидер получава първата си работа на 12-годишна възраст, след като се обажда на основателя на Hewlett-Packard Бил Хюлет в дома му. Прескача една година в училище благодарение на високия си коефициент на интелигентност, но по-късно е изключен заради буйния си характер.
Ранна кариера и раждането на Apple


Стив Джобс така и не завършва университет - след само един семестър той напуска и започва работа за създадената неотдавна компания за видеоигри Аatari. Там той се става близък със своя колега Стив Уозниак, с който през 1976 г. напускат работа и създават компания, която да продава създадения от Возняк домашен компютър. Джобс бързо продава 50 от новите компютри на местен магазин и Apple поема по пътя си - Уозниак създава новите устройства, а Джобс ги продава. Сред неуспехите на компанията се открояват пускането на пазара през 1983 г. на компютъра Lisa, който е кръстен на дъщерята на Джобс и наемането през същата година на бившия главен изпълнителен директор на Pepsi Джон Скъли. Lisa е огромен търговски провал, но проправя пътя за първият масов компютър, използващ графичен интерфейс Macintosh. Скъли пък отстранява Джобс от Apple през 1985 г. и почти докарва компанията до фалит преди Стив да се върне и да я спаси през 1997 г.


Възход и падение


Първоначално Стив Джобс приема уволнението си от компанията, която лично е създал много тежко. След няколко месеца обаче се мобилизира и започва работа в различна посока - той купува подразделение за дигитална анимация от режисьора Джордж Лукас през 1986 г. за 10 млн. USD, променя името му на Pixar и го превръща в най-успешното студио за анимационни филми в света. След това Джобс продава компания на Disney за 7.4 млрд. USD. Във времето в което не е в Apple, Джобс създава нова компания NeXT Computers. По-късно той продава NeXT на Apple и по този начин се връща в старата си компания. При завръщането си като главен изпълнителен директор на Apple, Джобс се захваща с "орязване" на продуктовата гама и възстановяване на компанията, която е натрупала сериозни загуби. През 2001 г. Apple пуска на пазара iPod, а през 2003 г. - музикалния онлайн магазин iTunes, който за седем години продава над 10 млн. песни и напълно доминира музикалния онлайн бизнес. Следващият голям успех на Джобс е iPhone, пуснат на пазара през 2007 г., който създава революция на пазара на смартфони. Миналата година компанията представи таблетите iPad, което доведе до безпрецедентен взрив в търсенето на таблети. Тези успехи повишиха стойността на акциите на компанията от 9 USD преди връщането на Джобс в Apple до над 376 USD преди той да обяви оттеглянето си след края на вчерашната търговия.


Докато в служебен план Джобс трупа завидни успехи, в здравословен план нещата не стоят така – през 2003 г. му откриват рак на панкреаса, правят му чернодробна трансплантация през 2009 г. Стив Джобс е женен за 9 години по-младата от него Лорън Пауъл от която има три деца.От друга връзка има още една дъщеря - Лиза Бренън-Джобс.


Вижте как изглежда Стив Джобс през годините .


Речта


Безспорно най-вдъхновяващата реч, изричана някога на дипломиране на студенти от университет, принадлежи на Стив Джобс. Годината е 2005 -та, а Джобс държи 15-минутна реч, след която изправя стотици студенти от университета "Станфорд" на крака. "Времето ви е ограничено, затова не го губете, за да живеете чужд живот! Не влизайте в капана на догмата да живеете според очакванията на другите! Не позволявайте чуждите мнения да заглушат вашия собствен вътрешен глас! А най-важното е да следвате сърцето си и своята интуиция", казва създателят на Apple. "Eдинственият начин делата ви да са значими е да сте влюбени в това, което правите. Ако още не сте го намерили - продължете да търсите! Не се отказвайте! Сърцето ще ви подскаже когато сте го открили", продължава съветите си към бъдещите студенти, едина от най-значимите фигури в технологичния свят. И завършва с реплика, която може би е най-цитираната от тогава: "Останете си гладни! Останете си глупави! И аз винаги съм си пожелавал същото".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK