Кадафи може да се опита да продаде част от либийското злато

Либийският лидер ще използва парите за защита и ще потърси подкрепата на северни либийски племена, твърди бившият шеф на Либийската централната либийска банка Фарат БенгдараМуамар Кадафи ще опита да продаде част от златните резерви на Либия, каза бившият шеф на Либийската централната либийска банка Фарат Бенгдара, цитиран от Reuters. С продажбата либийският лидер, който все още е в неизвестност, ще опита да си осигури защита и да предизвика хаос в населението на страната. В интервю за италианския всекидневник Corriere della Sera, Бенгдара каза, че преди известно време съюзник на Кадафи е предложил 25 т злато на негов приятел. Според Бенгдара това е ясно доказателство за намеренията на либийския военен.


Либийският златен резерв е на стойност 10 млрд. USD и е напълно възможно Кадафи да е взел част от него. Според Бенгдара Муамар Кадафи се е насочил към алжирската граница, и ще опита с подкупи да си осигури защитата и подкрепата на местните племена, за да създаде още размирици.


Бенгдара, който в момента е директор на италианската банка UniCredit, обяви че Либия се нуждае от заем в рамките на 5 до 7 млн. USD, за да рестартира банковата си система и да плати за вноса. Той уточни, че страната няма нужда от финансова подкрепа, защото е достатъчна богата, но авоарите й трябва да бъдат размразени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK