Приходите в застраховането отново тръгнаха надолу

Приходите в застраховането у нас отново тръгнаха надолу, показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН). Брутният премиен приход, реализиран от застрахователите със седалище в България за периода януари - юни 2011 г., възлиза на 814 647 млн. лв., като се наблюдава ръст от 0.5 % на годишна база.Брутният премиен приход, реализиран от дружествата по общо застраховане за полугодието на 2011 г. възлиза на 688.858 млн. лв., с което е реализиран спад от 0.2% на годишна база. За петмесечието премийте отбелязаха минимален ръст, което беше първото увеличение от година и половина насам. Сега обаче тенденцията отново се върна в посока към свиване на премийния приход.На пазара по общо застраховане най-голям дял заемат автомобилните застраховки – "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" (39,4 %) и "Автокаско" (32,2 %) – общо 71,6 % от брутния премиен приход, реализиран в сектора.


Брутният премиен приход, реализиран от животозастрахователите за периода януари - юни 2011 г., възлиза на 125.789 млн. лв., с което е реализиран ръст от 4.2 % на годишна база.


Най-голям дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите, заема застраховка "Живот" и рента – 74.4 %. Застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 8,3 % в структурата на портфейла на животозастрахователите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK