"Планове като "Белене" са фантазия", твърди руски зам.-министър в поредната разсекретена грама

Вчера Wikileaks разсекрети най-голям брой секретни грами - над 35 хил., но най-интересните за България, са написани от посолства в други държавиНад 35 хил. грами с некласифицирана информация от различни страни разсекрети вчера Wikileaks. Това е  най-голямата порция американски дипломатически документи, които сайтът разсекрети наведнъж, съобщава официалният медиен партньор на скандалния сайт у нас - "Бивол" .  Отворените грами от американското посолство в София са 56. Така броят на документите, изпратени от България, които до момента Wikileaks е публикувал стават 167 от общо 978, с които сайтът разполага.


Интересните за България данни от този голям теч се откриват обаче в грами изпратени от други посолства и в които се споменава нашата страна.  Един от интересните нови документи, в които се споменава България е подписан от посланик Джон Байърли, който след София отиде на работа в Москва. В грама от 3 април 2009 г.  той подчертава, че руската фирма "Атомстройекспорт " (АСЕ) има проблеми с кредитирането, производството, и квалифицирания персонал. Това водело до съмнения дали дъщерната компания на "Росатом" ще успее да се довърши вече постигнати споразумения за строеж на 11 реактора в различни страни, сред които Индия, Иран, Украйна и България (АЕЦ "Белене" - бел.ред.). Въпреки тези трудности руското правителство агресивно търси нови договори в Китай, Турция, страни от Латинска Америка и Близкия Изток, посочва бившият посланик на САЩ у нас. Бившият зам.-министър на атомната енергетика на Руската федерация - Булат Нигматулин - e бил скептичен за успешното завършване в срок на проектите на АЕС. Според грамата той е казал, че "тези планове са фантазия". Нигматулин посочил също, че специализираните работници в ядрения сектор в Русия са се стопили от 55 хил. през 1980 г., до 5 хил. към днешна дата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK