Депо за отпадъци на стойност 40 млн. лв. ще се изгради край Бургас

Министърът на околната среда и водите Нона Караждова подписа днес договор за над 40 млн. лв. за изграждане на регионално депо за отпадъци край Бургас, предаде БТА. То ще обслужва девет общини от региона - Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Несебър, Поморие, Руен, Средец и Сунгурларе. Депото трябва да бъде изградено до три години.


Проектът е финансиран от Пперативна програма "Околна среда", общини и републиканския бюджет. Депото трябва да обезпечи общините за най-малко 25 години напред, посочи министър Караджова.


Вероятно реализирането на проекта ще изисква в част от малките населени места да се вдигне такса смет, но това е европейска тенденция, посочи Караджова. Не е ясно обаче дали цената при ползване на депото ще е еднаква за всички девет общини заради необходимите транспортни разходи. Междувременно ще започне процедура по затварянето на сега съществуващото депо за отпадъци край Бургас.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK