UBS и Citigroup понижиха прогнозите си за икономически растеж

UBS и Citigroup понижиха прогнозите си за световен икономически растеж, съобщи Reuters. Компаниите понижиха рязко очакванията си за еврозоната и нанесоха по-малки понижения на Китай. Двете институции обаче изключиха вероятността от рецесия засега.


Пониженията са част от серията негативни прогнози на големи фирми за глобалния икономически растеж. Миналата седмица Morgan Stanley намали прогнозата си за световен растеж и обяви, че САЩ и еврозоната са "опасно близо до рецесия". UBS понижи прогнозата си за брутния вътрешен продукт в световен мащаб до 3.3% за 2012 г., а  Citigroup определи растеж на БВП за 2011 г. до 3.1%, а за 2012 г. - до 3.2%. Все пак Citigroup обяви, че не очаква рецесия в големите икономики, тъй като забавянето на икономическия растеж не е достатъчно за да преобърне световната печалба. "Очакваме напредналите икономики да запазят слаб растеж до края на 2012 г. с нарастваща безработица", обявиха от компанията.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK