Румънското правителство одобри продажбата на 20% от националната авиокомпания "Таром"

Румънското правителство одобри борсовата продажба на 20% от акциите на националната авиокомпания "Таром", съобщава електронното издание на в. "Евениментул зилей". Мярката е в съответствие с ангажиментите, поети към международните финансови институции, се посочва в прессъобщение на правителството. Румънското министерство на транспорта притежава 96.95% от акциите на "Таром". Около 64% от дейността й е в Европа. "Таром" разполага с въздушен флот от 26 самолета, сред които Еърбъс А-310 и Боинг 737, купени в рамките на програма за модернизация, стартирана през 1992 гБроят на пътниците, транспортирани от "Таром" е нараснал с 23.6% през 2010 г., достигайки 2.191 млн. души. Компанията е регистрирала оборот от 218.2 млн. EUR и нетна загуба от 78.98 млн. EUR през финансовата 2010 г.


Според източници, цитирани от Медиафакс, премиерът Емил Бок е поискал срокът за продажбата на акциите на "Таром" да бъде определен от правителството, за да се избегне неуспехът с продажбата на борсата на близо 10% от петролната компания "Петром". Румънската държава не успя да продаде на борсата през юли 9.84% от акциите си в петролната и газова компания "Петром", чийто мажоритарен собственик е австрийската OMV, и обяви, че ще представи нова оферта в подходящ момент.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK