Сребърният стандарт

Като почивка след стръмно изкачване може да се определи корекцията в цените на благородните метали през последните няколко дни. След като в началото на седмицата златото достигна исторически рекорд от над 1910 USD/тр. у., през следващите дни цената се поуспокои, тъй като част от инвеститорите решиха да приберат печалбите си. По подобен начин се движеше и среброто, което след спада си през май отново беше поело към нови върхове, като прескочи 44 USD/тр. у. Понижението в момента обаче е само временно, а тенденцията и икономическите предпоставки са за стабилен ръст в цените на металите, категорични са наблюдателите. И ако на златото се гледа като на традиционна сигурна инвестиция, все по-любопитен е засилващият се интерес към среброто.


Необичайно


През последните седмици се забелязва увеличено търсене на благородни метали като инвестиция. Като необичайно високо за летния период го определя Валентина Григорова, директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка (ПИБ). По думите й търсенето обикновено се засилва чак след септември, но тази година е имало сериозни продажби още през летните месеци. Макар че златото остава предпочитаният метал за инвестиция, все повече хора поглеждат и към среброто. Това са обикновено по-млади инвеститори, казва Григорова. В отговор на тази тенденция от около година сребърни монети от 1 кг предлага и компанията за търговия с инвестиционни метали "Тавекс". Цените на продуктите по принцип се определят от тези на световните пазари, но като цяло негативно влияе налаганият ДДС, каза регионалният мениджър на "Тавекс" Благовест Белев.
От двете посоки


Заради високите цени в момента, а също и заради спада на реалните доходи все повече хора са готови да продават златни или сребърни предмети. По-склонни да изкупуват са и различни ателиета и фирми. "Правим и замяна, и изкупуване, като цената на среброто в двата случая е 1 лв./г и 0.80 лв./г", каза управителят на димитровградската фирма "Перфект арт" ЕООД Здравко Илиев. Златото пък вече върви по над 40 лв./г, ако го продадете в ателие. "В момента има интерес и към покупка, и към продажба на злато и сребро. Когато има такива ценови колебания, винаги се забелязва раздвижване на пазара и от двете посоки", коментира Белев. Показателно за очакванията на "Тавекс" е, че от три месеца към листата си за изкупуване на метали компанията е добавила и среброто.


Притеснение


С притеснение на поскъпването на благородните метали гледат обаче бижутерите. Когато златото поскъпва, хората по-трудно могат да си го позволят, а ние печелим от труда, който влагаме в преработката, обясни председателят на Съюза на златарите в България Димитър Алексиев. В момента златните украшения вървят по 80-100 лв./г. Удар за ювелирите е и масовият внос на евтини сребърни украшения, най-вече от Китай. Тези продукти се продават за по 2-3 лв./г, докато цените на българските производители варират между 5 и 8 лв., а понякога и повече, в зависимост от сложността на изработката и камъните. "На конкуренцията устояваме с повече мобилност, правим по-арт и по-качествени продукти", казаха от "Перфект арт". Това всъщност е и рецептата на всички местни производители на сребърни украшения - да правят качествени, уникални и често поръчкови продукти.


Балон или не


Поскъпването на металите и засиленият интерес към тях логично водят до въпроса дали това не е следващият пазарен балон. Напълно нормално е да има корекция след резкия скок, но това ще бъде до края на септември, смята Белев. Традиционно интересът към покупки на инвестиционни метали се засилва след септември, коментираха и от ПИБ. Всички анализатори обаче са единодушни, че тенденцията е в посока нагоре. "Златото никога не е било балон", категорична е Григорова. Сериозен потенциал има и среброто, което в момента е подценено спрямо златото (съотношението между цените им е 1:44). Освен това за разлика от жълтия метал среброто е далеч от историческия си връх. При всички положения обаче не разчитайте на бърза възвръщаемост. Благородните метали са дългосрочна инвестиция, за която са необходими поне 5-10 години, за да се оберат плодовете й.Иглика Филипова--------


Сребро


Металът е поскъпнал със 78% през 2010 г.В рамките на миналата година цената на среброто се е повишила със 78%, показват данните на Института по среброто. Това се е дължало на два основни двигателя при търсенето. С близо 40% са нараснали покупките с инвестиционна цел, които са достигнали 279 млн. тр. у. С над 28% се е увеличило търсенето на метала за производство на монети и медалиони. С цели 47% пък са скочили инвестициите в сребро, основно чрез борсово търгувани фондове, на извънборсовия пазар и чрез покупка на физическо сребро под формата на кюлчета. Освен това е отчетено 13% увеличение на нуждите на производствения сектор до общо 878.8 млн. тр. у. Търсенето в промишлеността е нараснало с 21% до 487.4 млн. тр. у. Леко повишение (5.1%) е отбелязано и при продажбите за нуждите на бижутерската индустрия. Като цяло доставките на сребро са нараснали с 15% до 1056 млн. тр. у. през 2010 г. Макар и само с 2.5%, но ръст отчита добивът на сребро, който достига 735.9 млн. тр. у. Сериозен принос към повишаването на доставките имат правителствените разпродажби (основно от Русия), които са били в размер на 44.8 млн. тр. у. Преработката на скрап пък се е увеличила с 14%.


------------


Злато


Търсенето ще остане силно в близко бъдещеЦената на златото през миналата година се повиши с близо 26% и към края на годината достигна 1225 USD/тр. у., показват данни на Световния съвет по златото. Търсенето на метала нарасна с 10% до 3999 млн. т. Общо 466.4 т са били използвани в областта на технологиите, което е близо 14% ръст на годишна база. Търсенето на злато за инвестиционни цели се е повишило с 8.8%, като най-много е скочило търсенето на физическо злато под формата на кюлчета - близо 75%. Спад от над 40% пък е отчетен при борсово търгуваните фондове.След регистрирания значителен ръст през първите шест месеца на 2011 г. търсенето през втората половина на годината се очаква да остане значително въпреки по-високите цени. Отчетеното до края на юни повишение на продажбите в Индия и Китай ще се запази и до края на годината. Освен това дълговата криза в Европа, понижаването на рейтинга на САЩ, инфлационният натиск и неубедителното икономическо възстановяване ще продължат да поддържат търсенето високо в близко бъдеще. Централните банки от своя страна ще останат нетни купувачи на злато.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK