КРС: Не е редно да се събират стари задължения за GSM чрез фирми

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е изразила категорично несъгласие с практиката на мобилните оператори в България да сключват договори с фирми за събиране на стари сметки за GSM. Това каза в Бургас председателят на комисията Веселин Божков. Днес той е в морския град, където е открита приемна за граждани и отговаря на въпроси и жалби.


Божков поясни, че такава практика има в много градове в страната и в част от случаите клиентите не са издирени надлежно от оператора си. Вследствие сметките им набъбват от 65 до 750 лв., например. Сумите се събират от фирми, които вземат такса за услугата, лихви и т. н. "Това е свинщина и не е коректно отношение между оператор и потребител като начин на комуникация", каза Божков. Той добави, че другите жалби, които са постъпили по време на приемната, засягат надписани сметки, нежелани sms-и и неритмично получаване на сметки. За последната година жалбите са повече от 3500. От тях 2500 засягат въпроса с преносимостта на номерата от един на друг оператор. При такива проблеми Божков посъветва потребителите да се обръщат към комисията, а тя от своя страна ще проучва всеки въпрос и ще налага глоби. Председателят на КРС засегна и проблема със заглушаването на наши радиостанции от турски. Той каза, че от 9 до 12 август са направени съвместни измервания заедно с турски експерти. Според Божков като цяло картината е позитивна в сравнение с други години. При измерванията са регистрирани само два пробива на наша територия. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK