Кметът на Царево ще бъде глобен заради замърсяване на Попския плаж

Кметът на Царево Петко Арнаудов ще бъде глобен заради замърсяването на Попския плаж в града, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Информацията за замърсяването на водата на плажа в Царево се появи на 23 август. След проверка на взетите проби е установено, че съдържанието на бактерията ешерихия коли е извън нормите.Попският плаж не се стопанисва от две години и е неохраняем, но беше затворен за къпане чак след установеното замърсяване. Според Караджова замърсяването се дължи на непълното пречистване на фекалните води от курортния град и околните селища. Проверка е показала, че една от помпите в пречиствателната станция на курорта не функционира. Това е възпрепятствало процеса в критичен период като летния, когато числеността на населението в курортите нараства няколко пъти.


Според Караджова заради недостатъчен капацитет на пречиствателните станции, подобни проблеми могат да възникнат в Созопол, Слънчев бряг и Равда. За проблемните селища е планирано разширяване или обновяване на пречиствателните станции, но е нужна точна информация за броя на туристите и местното население. Данните, които кметовете на крайморските общини са подали са неточни и занижени, затова Караджова настоява за ново преброяване на легловата база, което ще помогне да бъде преизчислен необходимия капацитет на пречиствателните станции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK