Интервю: И през 2010 г. е имало сериозни нарушения във Фонд "Научини изследвания"

- Проф. Топалов, докладът на бившия директор на Фонд "Научни изследвания" проф. Емил Хорозов за работата на институцията през 2008-2009 г. показа редица груби нарушения. Какво предприе министерството по този въпрос?


- Изготвянето на този доклад е разпоредено от министър Игнатов и в назначената с негова заповед комисия личат имената на сериозни и уважавани учени. Министърът се е запознал с неговото съдържание и го е предал първо за становище в Министерството на финансите, а след това и в АДФИ и в Комисията за борба с корупцията.


- Прави ли се проверка?
- Самите названия на изброените от мен институции говорят повече от ясно, че от страна на министерството докладът е предоставен за възможно най-сериозните проверки.


- Кой е виновен за нарушенията във фонда?


- Единствено споменатите институции биха могли да определят и евентуалните виновни.


- Какви ще бъдат последствията?


- Евентуалното потвърждаване на едни или други констатации, направени в доклада, би било от голяма полза за моята работа като нов управител на фонда, тъй като ще помогнат за избягване на бъдещи нарушения.


- Наясно ли сте колко пари от фонда са били използвани в нарушение?


- От завършилия наскоро одит става ясно, че през 2010 г. с подписа на бившия управител в нарушение са изразходвани общо около 4 млн. лв., че той не е представил нито годишна оперативна програма, нито годишен отчет, нито утвърден бюджет за проведения през годината конкурс. Не са изплатени суми по трийсетина проекта, а пък на шест проекта са дадени средства, но не са подписани съответните договори.


- В доклада се говори за корупция. Открихте ли доказателства за такава и какви?


- Според одита за проведения през 2010 г. конкурс не е изготвена и одобрена от Изпълнителния съвет методика за оценка и класиране на кандидатстващите проекти. Това се оказва много сериозно нарушение на чл. 26 от Правилника на фонда, защото би могло да създаде предпоставки за субективност и възможност за манипулиране на конкурсната сесия. Главният принцип, който ще следвам като нов управител на фонда, ще бъде максимална прозрачност на всички етапи от провеждането на конкурсите и от извеждането докрай на проектите.


- Вярно ли е, че са били манипулирани числовите резултати от конкурсите за научни проекти?


- Вчера новият Изпълнителен съвет разгледа подадени възражения, което досега, странно защо, не е правено. Някои от тях може да се окажат основателни.


- Вярно ли е, че са били класирани проекти без рецензии?


- Ако е имало подобно нещо, би било сериозно нарушение. И за него ще чакаме компетентното становище от меродавните институции. При мен подобни ситуации няма да се допускат.


- Ще направите ли проверка на работата на фонда през други години?


- Едни имат рефлекси за проверки, други - за работа. Аз съм от вторите.


- Фондът има ли финансиране тази година?


- Да. Почти 30 млн. лв., утвърдени от министъра, въпреки че самият фонд не се е сетил да си ги планира. Трийсет - по аналогия от миналогодишните трийсет, които са останали от предложените от държавата почти 70, след като фондът по необясними за мен причини се е отказал с писмо от цели 40 млн. лв. Веднага след моето постъпване във фонда преведохме пари за стипендии на млади учени, през юни осигурихме необяснимо бавеното досега финансиране на проекти за около половин милион лева, през юли и август организирахме дейностите по създаването на новия Изпълнителен съвет и по обявяването на нови два конкурса - единия за млади учени, а другия за монографии, тематични сборници, научни справочници, енциклопедии и научна периодика. Наред с всичко това приехме и оперативна програма и бюджет за текущата година, защото такива не заварих. Както виждате, полагаме максимални усилия да бъдем адекватни на приоритетите на националната стратегия за развитие на научните изследвания и доколкото е по силите ни, да помагаме на българската наука.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK