Менда Стоянова: Актуализация на бюджета не се налага

Актуализация, която да променя параметри на бюджета, не се налага. Това коментира председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред БНР . Евентуални допълнителни разходи за проекта "Водно огледало" в Кърджали няма да предизвикат истинска промяна на бюджетното салдо. Така Стоянова коментира намеренията на премиера Бойко Борисов да поиска от парламента одобрение за допълнителни 25 млн. лв. разходи.


"Към 31 юли данните по приходната и разходната част не дават каквито и да било основания да се смята, че ще се наложи каквато и да било актуализация. Това може да стане, ако има срив в приходите. Засега основното неизпълнение са 300 млн. лв. от осигуровки. Смятам обаче, че има резерви повече от 300 млн. лв., за да се поеме това от намаление на разходи", коментира председателят на бюджетната комисия. Засега икономическият растеж е по-нисък от очаквания, така че разходите строго трябва да се съобразяват с приходите, добавя тя.


Икономическата криза беше тежка, България беше от страните, които не намалиха пенсии и заплати на чиновниците, отбелязва Стоянова. "Да, пенсиите са ниски, но за да се плащат, всички ние трябва да работим повече, за да се генерират приходи. 7 млрд. лв. са разходите за пенсии, половината - от осигуровки, половината - от данъци. Парите от данъци, които даваме за пенсии, бихме могли да насочим в друга сфера", каза още Менда Стоянова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK