Министерствата държат над 133 млн. лв. в банки

Малко над 133 млн. лв. са парите, които министерствата държат в 19 банки. Това показва справка на Министерство на финансите поискана от в. "Сега" . Миналата година сумата беше 82 млн. лв., посочва изданието. В справката обаче не са включени парите на здравната каса, НОИ, БНТ, БНР, БАН и ВСС.


Справката показва, че най-много средства има в Уникредит Булбанк - 52.4 млн. лв. Второто място в класацията е за Банка ДСК с 38.39 млн. лв., т.е. два пъти повече в сравнение с миналата година. В Райфайзенбанк има депозити за 11 млн., в ОББ - 8.9 млн. лв., а в СИБанк - 1.33 млн. лв. Значителен ресурс - малко над 7 млн. лв., са поверени на единствената държавна банка у нас - Българската банка за развитие. Оказва се, че Корпоративна търговска банка има слабо представяне в състезанието за привличане на средствата на институциите. Може би защото ресурсите на министерствата са твърде дребни на фона на сумите, с които оперират големи компании като НЕК, БЕХ, РВД, АЕЦ "Козлодуй" и т.н., коментира в. "Сега".


Справка по Закона за достъп до информацията от пролетта на 2010 г. за размера на средствата, които държавните фирми държат в банки, показа, че Корпоративна банка оперира с 48% от парите. Към март трезорът държеше на депозити и разплащателни сметки 408 млн. лв. от общо 855 млн. лв. Данните включваха 18 фирми, като повечето бяха на подчинение на икономическия министър Трайчо Трайков, но и от други ресори като БДЖ, НКЖИ, "Терем" и т. н.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK