Прошко Прошков: Заради престъпна небрежност общината не може да си върне контрола над Общинска банка

Опитите на столична община да установи контрол върху Общинска банка отново завършиха с неуспех. На пресконференция днес, кандидатът за кмет на София Прошко Прошков, обвини председателят на столичния общински съвет Андрей Иванов за поредния неуспех. "Той не е осигурил навременно изпращане на решението да се свика общо събрание на акционерите до банката. Това е престъпна небрежност", заяви той. Агенцията по вписванията отказа да впише в Търговския регистър искането за свикване на общо събрание, защото не е спазен срокът в устава на банката. Според него трябва да има до 30 дни минимум между поканата за насрочване и самото провеждане на събранието.


Поводът за свикване на събранието стана съобщение от БНБ, че има риск за банката, породен от натрупването на кредити на дружествата, които са дадени на миноритарни собственици. Прошков коментира, че това са фирми на Христо Ковачки и тяхната собственост е 25.5%. Благодарение на този дял, който е придобит с приватизация на общински дружества, Ковачки е имал контрол в банката.


Кандидат-кметът допълни още, че общината има възможността да обяви всички решения досега за невалидни. "Трябва да се върне стария устав с вземане на решение от 67%, което е старият устав на банката.", обяви той. Прошков призова кмета на столицата да провери дали придобиването на приватизирани общински дружества в периода 2000- 2004 година не се е случило със средства от самата общинска банка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK