Съдът назначи експертиза по делото между "Лукойл и "Агенция "Митници"

На 28 септември ще се гледа отново делото по същество между Агенция "Митници" и "Лукойл Нехтофим", което стартира днес в Софийския административен съд.  До тогава трябва да се изготви съдебно-техническа експертиза, която да покаже има ли измервателни уреди в рафинерията и нефтеното пристанище "Росенец", монтирани ли са на точките според изискванията  на Наредба 3 от Закона за акцизите и данъчните складове, както и дали поставянето на контролните уреди е започнало в срока, от който важи наредбата.


С две решения на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов бяха отнети лицензите на "Лукойл Нефтохим" за управление на данъчните скалдове "Нефтохим Бургас" и нефтен терминал "Росенец". Това се случи на на 26-ти юли. Рафинерията започна дело срещу агенцията във връзка с отнетия лиценз. Няколко дни след като беше отнет лиценза,  Софийският административен съд излезе с две определения, с които спря предварителното изпълнение на решенията на Танов. Мотивът на съда беше, че ако рафинерията спре работа, докато се гледа делото по същество, това ще нанесе сериозни щети както на компанията, така и на нейните клиенти, сред които са "Столичен транспорт", "БДЖ" и летищата в страната, за които се оказа, че работят под пълния монопол на рафинерията, тъй като тя е единствената, която доставя гориво за тях чрез дъщерно дружество от групата на "Лукойл" - "Лукойл Ейвиейшън". Определенията на административния съд в София бяха потвърдени и от Върховния административен съд и от тогава "Лукойл Нефтохим" работи въпреки, че е с отнет от Агенция "Митници" линцез.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK