Приватизацията на пощите скара депутатите

Приватизацията на "Български пощи" породи нови спорове сред депутатите, които гледат на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за приватизация.Причината е, че ГЕРБ внесе предложения за промени в закона, според които "Български пощи" трябва да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация. Според депутатът от ГЕРБ Валентин Николов целта на тази стъпка е да се предизвика дебат и реформи в дружеството, което имало спешна нужда от промяна. По думите му това не означавало, че дружеството ще бъде приватизирано.


Предложения за промени, които са внесени от червения депутат Петър Мутафчиев предвиждат пощите да се вадят от забранителния списък само след като се изготви стратегия за приватизацията му. Според депутатите от БСП в изказванията на вносителя на промените Валентин Николов има множество предложения. Едно от тях е това, че в законопроекта е записано, че пощите се вадят за приватизация, а от трибуната Николов обяснява, че нямало да има приватизация.


Според БСП и "Атака" целта на това действие е ГЕРБ да намери начин да попълни дупките  бюджета и едновременно с това - обслужване на нечии интереси. "Това е лобистко действие, което не е в интерес на обществото", коментира Петър Димитров от БСП. Депутатите от Синята коалиция също са против приватизацията на дружеството. А БСП дори заплашиха, че ще сезират Конституционния съд. Дебатите по исканите прoмени продължават.


Повече подробности четете утре във в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK