Румен Овчаров: Зад приватизацията на Булгартабак стоят икономически кръгове в България

Да се прекрати приватизацията на Булгартабак, настояват  депутатите от Коалиция за България Румен Овчаров и Корнелия Нинова. "Това е една от най-грубите измами в българската икономика за последните 20 години", коментира Овчаров.  Корнелия Нинова напомни, че консултантът по сделката официално е изразил несъгласие с параметрите на сделката. Овчаров вижда в сделката замислени сценарий, с участието на премиера Борисов, според който "тези, които трябва", да купят дружеството на минимална цена. Овчаров напомни, че активите на дружеството са около 560 млн. лв., от които  само финансовите активи са около 290 млн. лв.


Според бившият министър приватизацията не отговаря на интересите нито на тютюнопроизводителите, нито на работещите в Булгартабак. "Тютюнопроизводителите няма на какво да се радват, защото петте хиляди тона тютюн, които се предвижда да бъдат изкупувани, са по- малко от количествата тютюн, които изкупува Булгартабак. И през тази година те са над 6 000 тона", обясни депутатът. Той също така изтъкна, че седемте милиона инвестиции за две години са по- малко от годишните инвестиции на Булгартабак, които са около 25 милиона.


Доволни според Овчаров ще бъдат новите купувачи, които по думите му под шапката на една от големите руски банки, се опитват да скрият имената си. Според депутата от левицата изявленията от руска страна опровергават твърденията, че зад приватизацията стои руската държава. "Зад приватизацията стоят определени икономически кръгове в България", заяви Овчаров и отбеляза, че всички чуждестранни стратегически инвеститори са били умишлено изгонени от участие в приватизацията.   

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK