Дянков: В някои общини продължават да харчат, все едно светът свършва през октомври 

Смолян, Дупница и Перник са сред общините, в които продължава да се харчи, все едно светът свършва през октомври по време на изборите. Това коментира на пресконференция в Смолян министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА. Според него трябва да има децентрализация, но тя може да се случи само тогава, когато кметовете са толкова финансово дисциплинирани, колкото и правителството. 


Според Дянков сегашният кмет на града определено не е за пример в това отношение. По думите му община Смолян дължи над 4 млн. лв., които вече са просрочени, и като се прибавят допълнително 7 млн. лв., които са в срок, се получава голяма сума за такава средно голяма община. Знаейки, че някои кметове ще се изкушат да харчат предизборно, в закона за бюджета за 2011 г. въведохме сериозни ограничения да не могат да се вземат допълнителни заеми и т. н., припомни министърът на финансите.


Министърът каза и че се предлагат промени в Закона за бюджета за 2012 г., с които ще има възможност да се налагат парични глоби на общините, неизпълняващи както трябва общинските си бюджети. Друга промяна предвижда изпращане на инспектори в общини, държавни предприятия и агенции, в които се наблюдава безстопанственост. Когато видим, че някоя община прави по-големи просрочия, отколкото могат да покрият с бюджета, Министерството на финансите да има право да праща инспектори, които да стоят в тази община постоянно, за да наблюдават как се харчи бюджетът, обясни Дянков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK