Разходите на домакинствата растат по-бързо от доходите

Общият доход на лице от домакинство се е повишил средно с 3.8% през второто тримесечие на 2011 г. до 940 лв. в сравнение със същия период на минaлата година, показват данните на Националния статистически институт. Същевременно средното увеличение на разходите достига 8.2% или 870 лв. Основната част от общия доход на домакинствата - 82.5%, се формира от получаваната работна заплата и пенсиите. Доходите от работна заплата през второто тримесечие на 2011 г. средно на лице от домакинството са 494 лв., което е с 8.4% повече спрямо същото тримесечие на миналата година.


Разходите за храна и жилище (енергия, горива, вода и др.) имат най-голям дял при формиране на общия разход и представляват 49.5%, констатира НСИ. Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства продължават да са разходите за храна и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности те се увеличават с 1.9% и през второто тримесечие на 2011 г. са 316 лв. средно на лице от домакинството. Разходите за дома отчитат слабо понижение в сравнение с 2010 г. - от 137 на 135 лв. делът им в общия разход незначително се понижава с 1.5% до 15.6%. Същевременно разходите за здравеопазване са се увеличили с 11.5% и възлизат на 51 лв. средно на лице. Увеличили са се и разходите за транспорт и съобщения с 6.0%, като достигат 97 лв. на човек. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK