Сайтът на WikiLeaks беше атакуван от хакери

Сайтът на WikiLeaks беше обект на кибер атака след публикуването на огромно количество дипломатическите телеграми от архива си. Късно вчера в официалния Twitter акаунт на сайта се появи съобщение, че сайтът е обект на хакерски атака. Няколко часа по-късно на същото място беше обявено, че сайтът вече работи нормално, макар някои потребители все още да срещаха проблеми с достъпа до него.


Проблемните телеграми са част от архив, с над 250 000 подобни записа, голяма част, от които все още засекретени. От миналата година насам WikiLeaks публикува въпросните документи на малки порции. Няколко световни организации като "Ройтерс" също притежават въпросния архив, но ги цитират само при разследване на конкретни проблеми. Като цяло се наблюдава спад в медийния интерес към документите от този архив и според хора близки до основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж, именно това е причината за публикуването на толкова значителна част от архива.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK