Заплахата от провал на сделката отново надвисна над "Булгартабак"

Заплахата от провал на приватизацията отново надвисна над "Булгартабак". Сценарият за пропадане на сделката стана особено актуален, след като министърът на икономиката Трайчо Трайков открито афишира несъгласието си с критериите, които са довели до получаване на офертата от избрания купувач "БТ Инвест" в сегашния й вид. "Надзорният съвет на АПСПК, който е избран от Народното събрание, определи в сделката за "Булгартабак" критерии, които дават приоритет не на цената, а на социални ангажименти и изкупуване на количества тютюн. И преди съм казвал, че като министър на икономиката бих предпочел по-голяма тежест на пазарните критерии", обяви вчера в прессъобщение министър Трайков. "Днес свиквам спешно заседание и ще обсъдим дали да одобрим продажбата", коментира пред в. "Пари" председателят на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Юлия Ненкова. "Не съм политик и сделката е твърде сериозна, за да коментирам дали има политическо решение в казуса. Мисля, че този път ще успеем да продадем "Булгартабак", и аз ще гласувам "ЗА", каза Ненкова.


Бързи, смели, спешни


Ден по-рано, след като АПСПК обяви, че единственият останал в процедурата купувач "БТ Инвест" печели конкурса за близо 80% в държавния тютюнев холдинг, Трайков свика спешна среща с изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, председателя на надзорния съвет на ведомството Юлия Ненкова и изпълнителния директор на "Булгартабак" Иван Биларев. На нея според информация на в. "24 часа" министърът е казал, че очаква от шефовете на агенцията да не одобряват сделката. Като основен проблем се очертала постигнатата цена. "В хода на процедурата на сделката аз имах известни резерви по отношение на критериите, но в крайна сметка бяха предпочетени такива, които дават приоритет не на цената непременно, а на други аспекти, свързани със социални клаузи, изкупуване на тютюни и т. н.", обясни по-късно критиките си Трайков.
Малко по-меко


В съобщението си вчера министър Трайков смекчи позицията си и обясни, че за повишаване на финансовия ефект за държавата са изтеглени 100 млн. лв. под формата на извънредни дивиденти от резерва. "Така надвишихме оценката от 119 млн. EUR, изготвена от предишното правителство при несравнимо по-добра конюнктура тогава, и значително надхвърлихме борсовата капитализация на дружеството."  С приближаване на крайния акт по сделката - подписването на договора, отговорността за продажбата на "Булгартабак" започна да се подмята като горещ картоф. Сделката е в ръцете на Агенцията за приватизация и на надзорния й съвет, каза Трайков. По думите му, след като е започнала процедурата, въпреки че той е принципал на държавното участие в "Булгартабак", по закон не участва във вземането на решения. "Отговорността на агенцията е голяма, тъй като трябва да уточни ангажиментите на инвеститора в договора. Заедно с вицепремиера Дянков и премиера Борисов ще следим много внимателно този процес."Критериите не са най-точно подбрани, коментира пред в. "Пари" и депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. "Социалните приоритети са повече, а цената трябваше да е водеща", каза Николов.


Пазарлъкът започна


Междувременно спечелилата конкурса "БТ Инвест" вече започна пазарене по параметрите на договора. Изпълнителният директор на агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов коментира, че одобреният кандидат настоява да бъдат предоговорени неустойките при неизкупуване на тютюна, евентуалните спорове между държавата и него да се водят не в български съдилища, а в международния арбитраж във Виена. Против сделката открито засега се обявяват опозицията и синдикатите. От КТ "Подкрепа" ще организират протест срещу продажбата на цигарения холдинг в петък пред сградата на агенцията за приватизация на столичната улица "Аксаков"."Зад приватизацията стоят икономически кръгове в България", заяви бившият министър на икономиката Румен Овчаров и отбеляза, че всички чуждестранни стратегически инвеститори са били умишлено изгонени от участие в приватизацията. Овчаров има един неуспешен опит за раздържавяване на цигарения холдинг. Според бившия министър приватизацията не отговаря на интересите нито на тютюнопроизводителите, нито на работещите в компанията. "Тютюнопроизводителите няма на какво да се радват, защото петте хиляди тона тютюн, които се предвижда да бъдат изкупувани, са по- малко от количествата тютюн, които изкупува "Булгартабак". И през тази година те са над 6000 тона", обясни депутатът. "Това е една от най-грубите измами в българската икономика за последните 20 години", коментира Овчаров. Корнелия Нинова от БСП напомни, че консултантът по сделката официално е изразил несъгласие с параметрите на сделката.


А сега накъде


"Във всяка ситуация има различни начини да се отстоява държавният интерес, такъв е случаят и сега. В този случай цената, която е предложил инвеститорът, е по-добра от тази, която е била предложена при предишното правителство. Важни са условията, които допълнително ще бъдат договорени", обясни министър Трайков. По думите му държавата в момента продава "Булгартабак" за 150 млн. EUR зaради извънредния дивидент от 100 млн. лв. Според Трайков предишното правителство е определило цената на холдинга на 119 млн. EUR, когато конюнктурата на пазара е била по-добра. Кашата с края на сделката стана съвсем пълна заради заведено дело за запор на 45% от акциите на  "Булгартабак" В Софийския градски съд. Руската федерация е подала молба за обезпечение на бъдещ иск срещу "Булгартабак", но Софийският градски съд я е оставил без разглеждане. Така към края на деня сделката за "Булгартабак" все пак изглежда по-вероятна. "Има реален шанс и сериозни предпоставки да се стигне до успешен край на преговорите и до подписване на договор, но в случая единственият, който взима решение, е надзорният съвет на агенцията", обясни министър Трайков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK