2.5 млрд. лв. са предвидени за инфраструктура догодина

„Между 2 и 2.5 млрд. лв. са предвидени за изграждане на инфраструктура по оперативните програми за 2012 г.“. Това съобщи министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев на дискусия за строителството, организирана от Камарата на строителите в България. Според него още от сега трябва да се планират проектите за следващия пограмен период от 2014 до 2020 г. "Трябва да е ясно, че следващата бюджетна рамка ще е много различна. Идва краят на щедрото финансиране на проекти от полза за Европейския съюз и отделните държави. Вече проектите ще имат дисциплиниращ ефект", обяви Дончев.


Той очаква, че на държави, които имат бюджетен дефицит от над 3% ще се спира еврофинансирането. Освен това всяка страна, включително България, ще трябва да подпише договор с Европейската комисия, в който ще е включен списък от предписани на държавата реформи. Ако те се изпълняват, страната ще има възможност да получи допълнително пари от резерва на еврофондовете.Дончев обяви, че с най-голям приоритет през периода 2014 – 2020 г. ще се финансират мерки за енергийна ефективност. Водният сектор ще е вторият приоритет. „Нуждите на водния сектор у нас са оценени на 8 – 10 млрд. EUR”, каза Томислав Дончев. Според него поне 60% от тази тума трябва да се осигури от еврофондовете. Развитието и модернизацията на газопреносната и топлофикационна мрежа също ще са от съществено значение през следващия програмен период. Според Томислав Дончев и през този период за България ще трябава да се отпускат средства за пътна инфраструктура. Министърът обяви, че очаква през новия програмен период по програми страната ни да може да получи поне 7 млрд. EUR, като има възможност дори сумата да е с 15 – 20% по-висока.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK