ЕК: До 2015 г. колите сами ще могат да сигнализират за пътни произшествия

Европейската комисия (ЕК) предприе днес първата мярка по изпълнение на целта до 2015 г. всеки автомобил да бъде в състояние да набере номера за аварийно-спасителните служби вместо водача в случай на сериозно произшествие. Намерението на Комисията е от 2015 г. нататък животоспасяващата система eCall да се монтира на всички нови модели леки и лекотоварни превозни средства. В случай на тежко пътнотранспортно произшествие eCall автоматично набира единния европейски номер 112 за спешни повиквания и предава местоположението на превозното средство на аварийно-спасителните служби.


Препоръката на Комисията призовава всяка държава-членка да гарантира, че мобилните оператори обработват повикванията от устройствата eCall като други повиквания на номер 112 — т.е. с приоритет и безвъзмездно. Съгласно препоръката държавите-членки трябва да гарантират, че мобилните оператори ще въведат системи за идентифициране на повикванията от системата eCall, така че те да бъдат пренасочвани към център за спешни повиквания, оборудван да ги обработва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK