Износът към ЕС почти се е удвоил

През периода януари - юни 2011 г. износът на България за страните от Европейския съюз (ЕС) се е увеличил с 43.6% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 11.6 млрд. лв., сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.6% от износа за страните – членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия, Дания и Белгия. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения. През юни 2011 г. износът за ЕС нараства с 23.1% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2 млрд. лв.


Вносът на България от ЕС за периода януари - юни 2011 г. се е увеличил с 20.5% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 12.1 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта и Латвия. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Финландия и Португалия. През юни 2011 г. вносът на България от страните – членки на ЕС, се увеличава с 3.8% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.9 млрд. лв. по цени CIF.


Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - юни 2011 г. обаче е отрицателно и възлиза на 508.1 млн. лв. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е положително и достига 38.1 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK