Ирландия ще продаде своя дял от Aer Lingus

Ирландия обмисля продажбата на своя 25% дял от авиолиниите  Aer Lingus, пише Guardian. Транспортният министър на страната е обявил, че авиолиниите вече не се разглеждат като стратегическо предимство.


Правителството пое ангажимент да събере около 2 млрд. EUR от продажба на държавни активи, за да намали големия държавен дълг, но  Aer Lingus се разглеждаха като начин да се поддържа конкуренцията в сектора.


Aer Lingus вече не се разглежда като стратегически изгоден актив какъвто е бил преди, когато е имало нуждата от прекачване на лондонското летище Heathrow. Сега обаче се предлагат директни полети от Дъблин до други европейски центрове. Според доклад на правителството, препоръчително е делът на държавата в авиолиниите да бъде продаден в първия удобен случай. Други набелязани за приватизация обекти са дъблинското летище и Ирландската въздухолавателна администрация. Може обаче да възникнат проблеми при продажбата на един от терминалите на летището, заради големия му дълг.


Тревогите заради необходимостта от покриване на 400 млн. EUR за пенсионнен фонд на персонала на Aer Lingus се отразиха върху цената на акциите през последните месеци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK