Yahoo може скоро да си потърси нов собственик

Появиха се слухове, че интернет компанията Yahoo, която вчера се раздели със своя главен изпълнителен директор Керъл Барц , скоро ще бъде обявена за продажба. Решението Барц да бъде отстранена без веднага да бъде обявен нейния наследник, както и планът за започване на "стратегически преглед" показват, че бордът на директорите на компанията е отворен към идеи за продажба или сливане, твърдят анализатори.


От друга страна, един от основателите на компанията и бивш директор Джери Янг заяви в сряда, че компанията не се продава. Той обаче има сериозни търкания с борда на Yahoo. За служителите и инвеститорите на компанията, неговата една година на директорския стол е променила образа му от "сърцето и душата на Yahoo" до човек, отказал предложение за придобиване в размер на 45 млрд. USD от страна на Microsoft. Според някои експерти, причините за отказа са били повече емоционални, отколкото икономически.


Остава отворен и въпросът дали някой изобщо ще се заинтересува да купи компанията, предвид сложното състояние, в което се намира тя. Сегашната й пазарна оценка възлиза на около 14.5 млрд. USD – повече, отколкото частни инвеститори или медийни компании биха били готови да платят. Освен това, голяма част от оценката на Yahoo е обвързана с активи в Азия – 40% дялово участие в компанията за е-търговия Alibaba Group и 35% от Yahoo Japan. Тяхната продажба освен всичко друго е свързана и с огромни данъчни задължения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK