ЕЦБ занижи очакванията си за растеж в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) коригира надолу прогнозата си за растеж в еврозоната за 2011 и 2012 г. Причината за негативната корекция са неблагоприятните икономически тенденции и настроението на финансовите пазари, отчитат оттам.


ЕЦБ вече очаква растежът на еврозоната през 2011 г. да бъде 1.6%. През юни централната банка повиши очакванията си за растеж до 1.9%. За 2012 г. банката очаква увеличение на БВП в еврозоната от 1.3%, а предишната прогноза бе за 1.7%. Очакяанията за инфлацията остават непроменени – 2.6% за тази година и 1.7% за следващата.


Очаквано ЕЦБ не промени основният лихвен процент в еврозоната и той остана на равнище от 1.5%. Президентът на банката Жан-Клод Трише коментира след днешното заседание, че инфлационният риск през следващите месеци е слаб, което е сигнал за пазарите за евентуална пауза във вдигането на водещата лихва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK