Строителите ще представят по-малко документи за обществени поръчки

Строителните фирми, които участват в процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) занапред ще предоставят по-малко документи. Затова са се договорили министърът на еврофондовете Томислав Дончев и Камарата на строителите в България. Тепърва това ще бъде записано в ЗОП.


Вместо купища документи, с които се доказва финансовото състояние на фирмата, техническия ресурс, брой служители и изпълнените обекти= Всичко това може да се доказва с едно удостоверение, което ще се издава от Камарата на строителите в България, че съответната фирма фигурира в Централния професионален регистър на строителя. Камарата събира всички тези данни за регистъра. Той се обновява ежегодно и за деклариране на неверни данни фирмите могат да бъдат изключени от членство в камарата. То обаче е задължително и ако не членуват в нея няма как да продължат дейността си.


"Всички гореизброени данни ги има в публичната част на регистъра и всеки може да ги провери", поясни председателят на браншовата камара инж. Светослав Глосов. Така институциите могат сами да правят проверки онлайн и да се спести предоставяне на купища листове в обществените поръчки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK