Търговията със страните извън ЕС се увеличава

През периода януари-юли 2011 г. износът на България за страни извън Евросъюза се е увеличил с 35.1% спрямо същия период на предходната година и надвишава 8.6 млрд. лв., показват данните на Националния статистически институт. Основните търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония и Китай, които формират 47.1% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР и Канада. Спад е отчетен при експорта за Сирия, Сингапур, Перу, Индонезия, Обединените арабски емирства, Албания, Виетнам и Сърбия.


Вносът на България от трети страни за първите седем месеца на 2011 г. се е увеличил с 24.2% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 10.5 млрд. лв. Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, ЮАР, Република Корея и Сингапур. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Перу, Египет и Виетнам. Външнотърговското салдо на България с трети страни за периода януари - юли 2011 г. обаче е отрицателно и достига 1905.8 млн. лв., отбелязва НСИ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK