Георги Костов е подал оставка като зам.-министър на земеделието oще на 1-ви септември

Георги Костов е подал оставка като заместник-министър на земеделието на 1-ви септември, но тя е била приета в четвъртък. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Антон Кутев от левицата, съобщава "Дарик Радио". Според Кутев в нарушение на законодателството Костов е заемал поста председател на Селскостопанската академия заедно с този на зам.-министър.


"Дейността му в академията е свързана с провеждането на държавна аграрна политика и научно обслужване на земеделието и хранителната промишленост. За да се ангажира активно и изцяло с реализирането на тази политика, Георги Костов подаде оставка като заместник-министър на земеделието и храните на 1 септември 2011 г.", коментира Борисов. Костов остава председател на УС на Селскостопанската академия и неин председател, за да проведе необходимите реформи в нея. Засега не се предвижда назначаването на заместник-министър на мястото на освободената от Костов позиция, каза още премиерът.


От своя страна Антон Кутев заяви, че със закон е прието, че заместник-министрите не могат да участват в управителни съвети. "Приели сте го със закон с това мнозинство", отбелязва Кутев и допълва, че всъщност Костов е бил член ан Управителния съвет от 28 юни, а подава оставката си като министър едва на 1 септември. "В тези два месеца вие и той заедно сте нарушавали законите, които с това мнозинство под ваше ръководство сте приели. По въпроса за това трябва ли да има трудов договор аз продължавам да твърдя категорично: трябва да има трудов договор и след решението на съда ще се видим с вас отново в тази зала", обърна се Кутев към Борисов.


Най-вероятно 13 души, които са отстранени от Селскостопанската академия от временно управляващия учебното заведение Георги Костов, ще подадат жалби в съда, съобщи още Кутев. По думите му той няма правното основание да освобождава и назначава служители, тъй като няма трудов договор с академията, а е назначен само със заповед на премиера Бойко Борисов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK