Мобилтел призова за въвеждане на електронни учебници

Електронните книги имат предимства както за училищата, така и за учениците и родителите им, казват от оператораТелекомуникационният оператор Мобилтел апелира към издателствата у нас да направят съдържанието на всички учебници и учебни помагала, които издават, достъпно в електронен формат, съобщиха от компанията. Ако това стане факт, цялото учебно съдържание ще може да се събере в едно единствено устройство, което не тежи в ученическата раница – електронен четец, нетбук, лаптоп.


Телекомът работи за дигитализация на учебното съдържание от началото на тази година. В партньорство с "БГ книг@" компанията предлага услугата М-Тел eBook с електронен достъп вече до над 460 безплатни и платени книги. Първото издателство, предоставило учебници в електронен формат за он-лайн книжарницата, е "Просвета". Едно от водещите издателства на учебни помагала, одобрени от образователното министерство, предоставя учебно съдържание в електронен формат за М-Тел eBook от близо месец.


Освен, че не тежат в ученическата раница, електронните учебници и помагала имат още редица ползи за учениците и техните родители, допълват от телекома. От тях може да се учи навсякъде, защото се носят лесно и удобно в електронен четец или лаптоп; спестява се време от обикаляне по книжарници, тъй като електронните учебници могат да бъдат изтеглени по всяко време и техните тиражи не се изчерпват; спестяват се средства, тъй като платените дигитални издания са с близо 30% по-евтини от хартиените копия.


Дискусията за тежестта на ученическата раница и за рисковете, до които тя води за опорно-двигателния апарат на децата, беше провокирана от сдружение "Настоящи и бъдещи майки". Неправителствената организация започна национална кампания "На училище без тежест". Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието, младежта и науката и Министерство на здравеопазването, като Мобилтел също се присъедини към кампанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK