Опозицията атакува Закона за дипломатическата служба пред Конституционния съд

Опозицията атакува промените в Закона за дипломатическата служба пред Конституционния съд (КС). Искането е внесено днес от 56 народни представители от Коалиция за България и ДПС, само ден след обнародването му в извънреден брой на "Държавен вестник", е съобщил депутатът от левицата Любен Корнезов.


Корнезов е предупредил министъра на външните работи Николай Младенов да не избързва с чистките, докато КС не се произнесе. "В противен случай ще трябва да се срещнем в съда", добавил Корнезов.


Депутатът от левицата е обяснил още, че са оспорили като противоконституционни 15 текста от промените в две направления - даването на прекомерни правомощия на министъра на външните работи и лишаването на редица български граждани от правото да заемат определени постове в МВнР.
Корнезов отбелязал още, че атакуваните разпоредби противоречат на седем текста от Конституцията, на четири решения на Конституционния съд и на пет международни договори, по които България е страна.


Юнал Лютфи (ДПС) е отбелязал, че ветото на президента Георги Първанов също е потвърдило правотата на тези народни представители, които са гласували "против" промените в закона. От Коалиция за България и ДПС настояват не само тези 11 параграфа /или общо 15 текста/, но целият Закон за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба да бъде обявен за противоконституционен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK