София може да се сдобие с паметник на най-успешния си кмет

Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков предлага да бъде направен паметник на най-дългогодишния кмет на София инж. Иван Иванов. За целта общинарят вече е внесъл докладна в Столичния общински съвет. През тази година се навършват 120 г. от рождението на инж. Иван Иванов - най-дългогодишния кмет на София от Освобождението досега. През 1934 г. той е избран за градоначалник и създава нова структура в Столичната община, ликвидира финансовите й задължения, натрупани по време и след годините на войните (1915-1918 г.) и всеки месец разходите на кметството се публикуват в списание "Сердика". Слага край на хаотичното строителство в града като е направена "Наредба-закон за застрояване на сто­лицата София".


През 1938 г. се образува нова административна териториална единица — Столичната голяма община, чрез присъединяването към София на околните села. По времето на инж. Иванов всички улици в центъра са павирани, открити са 12 нови училища, 2 болници и бани по кварталите, няколко градски автобусни линии, разширява се трамвайната мрежа. През 1941 г. е пуснат и първият тролей към Горна баня. По същото време започва масово озеленяване на София, появяват се кестените по централните булеварди. Облицовани с камък са коритата на Владайската и Перловската река, открита е и къпалнията "Мария Луиза", млекоцентралата и месокомбинатът. След 9-ти септември 1944 г. инж. Иван Иванов е арестуван, хвърлен в затвор. Поради липса на специалисти под наблюдение на тогавашната милиция той е проектирал язовир Искър, който осигурява питейна вода за цялата столица. Инж. Иванов умира през 1965 г., като единственият паметен знак най-дълго управлявалия кмет на София, днес е скромна плоча на фасадата на къщата, в която той е живял със семейството си.


Затова Вили Лилков предлага да има негов паметник. Общинският съветник предлага две подходящи места за изграждането му. Това са мостът над Перловската река на бул. "Евлоги Георгиев" - срещу къщата на инженера или в градинката около метростанция "Стадион Васил Левски", където водата от Рилския водопровод на 23 април 1933 г. изпълва специално построения басейн до стадион "Юнак". Второто място е посочено, защото преди да стане кмет инж. Иванов се е занимавал с проучването, проектирането и изграждането на водопровода.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK