WSJ: Жан-Клод Юнкер похвали българската финансова дисциплина

Ръководителят на групата на финансовите министри от еврозоната Жан-Клод Юнкер похвали финансовата дисциплина на страната по време на двустранни разговори с министър-председателя Бойко Борисов във Варна, пише WSJ . Премиерът на Люксембург каза, че би подкрепил България за членство в еврозоната, ако страната продължи да покрива изискванията на групата. "Впечатлен съм от работата, свършена от правителството. Не бих спекулирал с дата за подаване на молба за членство, но ако страната може устойчиво да покрива изискванията България би била добре дошла, ако изяви желание", каза Юнкер. Кредитният рейтинг на България беше повишен от агенция Moody's през юли, а зададената цел за бюджетен дефицит е малко над 2% от БВП.


Юнкер обаче беше далеч по-малко ласкав по отношение на Гърция. Той заяви, че южната ни съседка няма да получи никакви отстъпки по отношение на зададените цели за намаляване на бюджетния си дефицит, ако иска да получи следващия транш от спасителния пакет на ЕС и МВФ. Според люксембургския министър-председател гръцката приватизационна програма протича твърде бавно и политическите затруднения "не са оправдание" за провала при въвеждането на обещаните от страната мерки. Гърция трябва да намали бюджетния си дефицит до 7.6% от БВП за тази година, но правителството сигнализира, че вероятно няма да успее да покрие това изискване и дефицитът ще бъде 8.2%. Представителите на така наречената "тройка" – инспектори от МВФ, ЕС и Европейската централна банка са още по-песимистични, тъй като прогнозираха дефицит от 8.8% и настояват за допълнителни бюджетни съкращения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK