Oчаквани дрязги в парламента за 9 септември

Социалистите търсят примирение, десните - неКоалиция за България предложи депутатите да почетат с едноминутно мълчание паметта на хората, които са се жертвали за своите идеи за промяната на обществото на 9 септември 1944 г., и на тези, станали жертва на събитията след тази дата. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче не подложи на гласуване предложението с аргумента, че датата 9 септември 1944 г. не е безспорна в българската история. Тя обаче се съгласи, че трябва да се търсят общи, а не разделителни дати в нашата история.


Предложението за едноминутно мълчание беше направено от Янаки Стоилов който посочи, че тези дати, които са били разделителни в българската история, постепенно трябва да носят мъдрост и сближаване - дори на хората, които са били на противоположните страни в тези събития. Павел Шопов от Атака изрази несъгласие народните представители "със ставане на крака да отбелязват партийния празник на БСП". Веселин Методиев от Синята коалиция посочи, че оценката на парламента за 9 септември 1944 г. е направена с декларация от 39-то Народно събрание и тя е негативна, събитията са определени като преврат. "Държавата е изпуснала възможността да бъде европейска държава, тогава е спряла еволюцията от 19 век", посочи Методиев. Той определи предложението на Стоилов като "политическо нахалство". Председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев посочи, че предложението е било свързано с отдаване на почит на всички хора в бурната история на 20 век, дали живота си за своите идеали. "Тези хора са били от двете страни на барикадата, не всички са били с чисти помисли, но са вярвали в своите идеали. Не разбирам това самоцелно противопоставяне", заяви той и подчерта, че трябва да се отнасяме към историята мъдро и да извлечем поуките.


Сините все пак ще отбележат датата - софийските организации на СДС и ДСБ организират днес от 18.00 часа пред  параклиса в градинката на НДК преклонение в памет на жертвите на комунизма. "Поканени са граждани и гости на София - с цвете в ръка да покажем, че помним жертвите и никога няма да допуснем  реставрация на тоталитаризма в България", се посочва в съобщение на ДСБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK